Prelomni trenutak za esport i svijet gaminga

Međunarodni Olimpijski komitet je donio odluku o održavanju prvih Olimpijskih Esport Igara, koje će se održati 2025. godine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Na 142. zasjedanju MOK-a u Parizu, prijedlog Izvršnog odbora je jednoglasno podržan. Za organizaciju ovih igara, MOK je sklopio dvanaestogodišnje partnerstvo sa Nacionalnim Olimpijskim Komitetom Saudijske Arabije.

MOK se intenzivno bavi esportom od 2018. godine, a vrhunac tih aktivnosti bio je organizacija Olimpijske Esports Nedjelje u Singapuru 2023. godine. Nakon uspjeha tog događaja, predsjednik MOK-a je na 141. zasjedanju MOK-a u Mumbaiju, Indija, u oktobru 2023. zatražio od Komisije za esport MOK-a da razmotri mogućnost osnivanja Olimpijskih Esports Igara. Komisija, pod vodstvom člana MOK-a Davida Lappartienta, razvila je projekat koji usklađuje interese esport zajednice sa olimpijskim vrijednostima, uključujući pažnju na naslove igara u programu, promociju rodne ravnopravnosti i privlačenje mlade publike koja se identificira sa esportom.

Saudijska Arabija kao Esport destinacija

Svjetski Esports Kup (Esport World Cup) 2024. godine je prvo izdanje Svjetskog Esports Kupa, godišnje međunarodne serije turnira u esportu koja zamjenjuje festival Gamers8, a organizuje ga Fondacija Svjetskog Esports Kupa, finansirana od strane Javnog investicionog fonda Saudijske Arabije. Događaj će se održati u Rijadu, Saudijska Arabija, od 3. jula do 25. avgusta 2024. godine i obuhvatiće 22 događaja u 21 različitoj video igri. Imaće najveći kombinovani nagradni fond u istoriji esporta od preko 60 miliona američkih dolara, koji uključuje nagradne fondove pojedinačnih turnira, nagrade za timove koji se kvalifikuju za EWC događaje, nagrade za najvrednije igrače, i Klub Šampionat, međusobno takmičenje koje sabira rezultate pojedinačnih igara svih učesnika (poznatih kao ‘klubovi’ za EWC) kako bi se proglasio Klupski Šampion. Ovi angažmani pokazuju strateški napor Saudijske Arabije da integriše esports u svoju širu viziju ekonomskog i društvenog razvoja, koristeći svoje resurse za privlačenje velikih esports događaja i učesnika iz cijelog sveta.

Saradnja Crne Gore sa IESEF-om

Crna Gora je članica Svjetske Esport Federacije “IESEF” koja trenutno okuplja 145 članica širom svijeta. A u maju ove godine održan je Montenegro Future Festival u Baru koji je otvorio počasni gost njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Faisal bin Bandar bin Sultan Al Saud, on je predsjednik IESEF-a, takođe i predsjednik Saudijske Esport Federacije (SEF) i takođe Arapske Esport Federacije i na toj funkciji na kojoj se nalazi od samog osnivanja AEF-a 2017. godine.

Pod njegovim vođstvom, federacija je brzo proširila spektar svojih aktivnosti i postala vodeća saudijska institucija odgovorna za razvoj Nacionalne strategije za gejming i esport. Na početku, federacija se fokusirala na pružanje platformi igračima kako bi postali sportisti. Sada, SEF se nalazi u središtu saudijskog esport ekosistema, otvarajući vrata i omogućavajući svima koji žele da doprinesu njegovom razvoju.

On je kao počasni gost otvorio Montenegro Future Festival koji objedinjuje gejming, IT i pop kulturu. Uz veliki broj panel diskusija svi posjetioci su imali priliku da cuju o ekonomskom potencijalu gejminga i samog uticaja na turizam Crne Gore.

Festival je imao  više od 50  govornika iz preko 30 zemalja svijeta, a Montenegro Future festival je najveća konferencija ove vrste u ovom dijelu Evrope. Ovakav festival predstavlja značajno okupljanje lidera industrije, inovatora, donosilaca odluka koje oblikuju budućnost gejminga i tehnologije u regionu i svijetu.

Posjeta NASEF-a

Takođe na Montenegro Future Festivalu je bila i značajna posjeta NASEF-a (National Association of Esports Coaches and Players) iz Sjedinjenih Američkih Država. NASEF je poznata organizacija koja je posvećena razvoju esport obrazovanja i školskih programa u Americi.

Tokom festivala, predstavnici NASEF-a imali su priliku da izlože svoj školski program, koji se fokusira na integraciju esporta u obrazovne ustanove. Program NASEF-a pruža učenicima mogućnost da se uključe u esportske aktivnosti kroz školu, uključujući treninge, takmičenja i edukaciju o karijerama u esportu.

Njihova prisutnost na festivalu omogućila je posjetiocima da se upoznaju sa inovativnim pristupima obrazovanja u esportu, kao i da saznaju više o načinima na koje se esport može integrisati u školski sistem. Ova prezentacija je bila važan dio festivala, koji je okupio lidere industrije, inovatore i ključne aktere iz oblasti gejminga, IT-a i pop kulture. NASEF-ova prezentacija doprinijela je globalnom dijalogu o obrazovanju u esportu i pružila nova saznanja o potencijalu ovog sektora za razvoj mladih talenata i profesionalaca u industriji.

Savez Elektronskih Sportova Crne Gore

Da smo doživjeli da se Crna Gora nađe na globalnoj Esport mapi ejdan od najzaslužnijih je Predsjednik SESCG-a Filip Šoć koji je uz svoj tim čiji je ogroman trud i visegodisnja posvećenost i rad na promociji i razvoju esporta u Crnoj Gori značajno doprinijelo jačanju pozicije Crne Gore na globalnoj esports sceni.

Savez elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) je neformalno osnovan 2013. godine, a formalno 2014. godine, kako bi se posvetila razvoju, promociji i regulaciji eSporta u Crnoj Gori. SESCG ima za fokus organizovanje državnih i međunarodnih takmičenja i liga, kao i na sprovođenje standardizacije pravila propisanih od strane Međunarodne Esport Federacije (IESF).

Tokom više od deset godina svog postojanja, Savez je organizovao skoro preko 500 različitih turnira i događaja (online/lan), u kojima je učestvovalo preko 7000 takmičara. Danas igrači iz Crne Gore imaju mogućnost ne samo da se takmiče kao reprezentativci na evropskim i svjetskim prvenstvima, već i da učestvuju na najvećim poluprofesionalnim i profesionalnim turnirima. Među istaknutim i Pavle Bošković Maden, jedan od najboljih svjetskih CS-2 igrača, takođe igrači naslova Clash Royale, PubG Mobile, eFootball, i mnogih drugih.

SESCG se razvijao zajedno sa esportom i postao član mnogih prestižnih organizacija poput Internacionalne eSport Federacije (IESF) koja trenutno broji 145 država svijeta i mnogih drugih.