Skoro perfektan turnir za ekipu koja je toliko puta izgubila u finalu. Na ovogodišnjem Internašonalu iliti
“TI13” izgubili su samo od Team Spirit ekipe u gurpnoj fazi turnira. Na glavnoj sceni i plejofu nijesu čak dropali ni mapu. Apsolutna dominacija najbolje ekipe svijeta i izvanredna performansa sada već sigurno najboljeg mid lejn igrača svijeta Mihajla Jankovskog poznatog ljubiteljima dote 2 kao “Nisha”. Ovaj velemajstor igrice je odigrao pucka 6 puta za redom bez poraza uprkos poznatom bagu na heroju koji je njegovom protivniku Kvin Kalahadu (Quinn) došao glave u drugoj mapi Grand Finala. Opasna dominacija u svakoj partiji bez obzira na meč-up; poznavanje igre na nivou koji je ostalim timovima samo daleki san; odlična mehanička egzekucija mlade krvi u ekipi. Sve su to razlozi koji su doveli ovu ekipu do vrhunca u životu Dota 2 igrača – upisivanja svojih imena na Aegis Besmrtnosti. Ostaće upisani i zapamćeni zauvjek kao jedna od najboljih ekipa ikada! S obzirom na njihovu dominantnu performansu vjerujem da zaista i jesu najbolja ekipa svih vremena. Šta je potrebno uraditi da bi se ovakav nivo dominacije nadmašio? Dobiti bez izgubljene partije i u grupnoj fazi? Dobiti bez izgubljene barake u gejmu, bez izgubljenog heroja? To su zaista nedostižne visine, ali bez izgubljene mape u plejofu i na glavnoj sceni, do finala kroz gornji braket i čista pobjeda 3 – 0 za manje od 2 sata u Grand Finalu protiv ekipe koja je dominirala tokom cjele godine 2023. (Gaimin Gladiators) to je potpuna dominacija. Ekipa Team Liquid je stavila tačku na ovogodišnju sezonu. Nakon toliko izgubljenih finala konačno su pokazali da imaju sve što im je potrebno da podignu najveći trofej od svih.

Njihov trener Vilijam Li poznat kao Blitz kazao je u postgejm intervjuu da za ovaj rezultat nisu zaslužni samo igrači, a još manje samo trener, već da je cijela familija Liquid organizacije doprinjela ovom uspjehu. Pomenuo je da su bili u lošem mentalnom stanju, da su htjeli da odustanu, pomenuo je penzionisane igrače poput Ludviga Valhberga poznatog pod imenom Zai kao i Lasi Aukustija poznatog kao Matumbaman koji su umnogome doprinjeli mentalnom stanju ekipe. Istovremeno je zahvalan ljudima koji su indirektno pomogli ovoj organizaciji da dodje do svog drugog Aegisa Besmrtnosti sa potpuno novim rosterom poput Jesi Vanike poznatog kao Jerax i mnogih drugih prijatelja i fanova.

Mikael Vu poznat kao M1cke je u potpunosti šokiran, ostao je na podijumu bez daha.
Ardin Sahoki poznat kao Insania se konačno iskupio za misklik na TI9 kada je pikao girokoptera jer je ostao bez vremena u pik fazi i to na najbolji mogući način. Nisha je konačno prihvatio titulu najboljeg mid igrača svijeta, dok je Boxi shvatio da ovo nije samo san, već da se njegovo ime zaista nalazi na mjestu na kojem se našlo samo pedest i jedno prije njegovog.

Osvojiti Internašonal je kao da ste konačno prešli igricu do kraja. Iako je u pitanju onlajn multiplejer borbena arena (MOBA) osjetite to olakšanje kao da ste konačno dokazali sebi i cjelom svjetu koliko zapravo vrijedite. Da desetine hiljada sati provedenih u ovoj igri nijesu bile uzalud. Kreirate istoriju i upisujete svoje ime u anale iste. Zaista, ovo je uspjeh nad uspjesima kada je esport karijera u pitanju.

Neta Šapira poznat kao 33 je po drugi put podigao trofej nad trofejima i upisao svoje ime na istom. Za njega ovaj turnir nije bio poseban. Rekao je da se osjećao kao da igra iz kuće običan pab gejm. Medjutim kada je došlo vrijeme da se odigra gejm 3 velikog finala shvatio je da se istorija ponavlja. Da je on jedini u istoriji koji će upisati svoje ime na Aegisu Besmrtnosti sa 2 potpuno različita tima i 4 potpuno različita igrača.

Kulminacija emocija desila se kada su članovi porodica potrčali na binu. Konfeti padaju svuda okolo dok suze klize niz obraze igrača i njihovih bližnjih. Zaista, jedno nezaboravno iskustvo kako za njih tako i za gledaoce sa malih ekrana širom svijeta.

Drugo mjesto uzima ekipa Gaimin Gladiators druge godine za redom. Podsjećaju pomalo na kineske titane LGD u svom prajmu. Ali uprkos zasluženom drugom mjestu, razlika izmedju njih i Liquida je nevjerovatna.
Na trećem mjestu nalazi se ekipa Tundra Esports koja je uprkos problema sa vizom i sa stand-inom u svojoj ekipi uspjela pokazati vještinu Finskog velemajstora Topiasa Topsona Mike koji je imao priliku podići svoj treći Aegis u životu. Evo par riječi od njega lično: “Uživao sam na turniru, pokazao sam da sam i dalje jedan od najboljih i najkvalitetnijih igrača svijeta, nije bitno podići trofej već uživati u putu do istog”.

Osim dobre dote bilo je mnogo sporednih manjih dogadjaja u areni poput “Cosplay” kontesta i takmičenja kratkih filmova. Takodje bilo je jako puno interakcije sa publikom medju kojom se moglo pronaći i crnogorskih profesionalnih igrača ove drevne igre.

Nagradni fond je drastično manji nego u godinama “batl pasa” ali emocije i osjećaj težine su i dalje tu. Nije sve u parama, The International je i dalje najveći turnir na svijetu!

Leave a comment