CiV 6 je Sid Meierova potezna strategija koja će za samo par mjeseci dobiti i sedmi dio. Ali to ne znači da nema novosti. Naprotiv ovi mjesečni izazovi u kombinaciji sa jakom multiplejer bazom učinili su šesti dio ove franšize najigranijim djelom u poslednjih par mjeseci. Mjesečni izazov avgusta mjeseca je malo drugačiji od prethodnih. U pitanju je “Redux” prethodnih izazova poput Sedam Mora, Robot Revolucije, Babilonove pobjede putem nauke ili Khmerove kulturne dominacije. Ovi izazovi su konačno dobili “Deity” težinu što je najveći izazov u igri, a osim toga ubacili su i izmjene u samom terenu da bi učinili ove izazove što zahtjevnijim. U prvoj sedmici “Sedam Mora” sve jedinice bi gorjele 10 HP po potezu na vodi. Ovo uključuje čak i trejding karavane te je izazov znatno zakomplikovan. Istovremeno, varvari se stvaraju duplo brže i nalazite se u konstantnoj mračnoj eri. Religiozna pobjeda je preporučena iz razloga što guru uvjek može pratiti apostole i kontrirati konstantan gubitak helta preko okeana. A ukoliko vam se posreći poneki apostol će dobiti mogućnost da preokrene sve varvare u blizini na svoju stranu.

Sljedeće sedmice smo suočeni sa “Revolucijom Robota” koja već prvi potez šalje mnogo više robota i varvara na naš glavni grad. Osim toga nijesmo u mogućnosti kupovati bilo kakvu vrstu civila osim bildera i setlera. Ovo je znatno otežalo igru, ali uz dobar plan postavljanja novih gradova i distrikta moguće je odbraniti se bez poteškoća. Ključ je doći do prvog zlatnog doba te dobiti svog neuništivog robota koji će omogućiti da se zauvjek oslobodite varvara i kreirate carstvo iz snova na ledenom ostrvu post-nuklearne katastrofe.

Treća sedmica nas dočekuje možda i najvećim izazovom do sada. Moramo pobjediti lansiranjem satelita u svemir prije svih ostalih kao Hamurabi od Babilona. Problem je što umjesto standardnih minus 50% nauke dobijamo nevjerovatnih 99% manje i kulture i nauke. Dolazak u prvu formu vlade je veoma izazovan i ukoliko ne naidjete na dobru startnu poziciju imaćete velike probleme. Ipak, postoje razni načini da se ovaj problem zaobidje. Jedan od njih je upotreba špijuna. Nebitno koliko malo nauke imate, ako špijun ukrade tehnologiju od protivnika vi je imate u potpunosti. Te vam preostaje samo fokusirati se na produkciju i lansirati satelite što je moguće prije. Ukoliko imate problema sa lansiranjem satelita u svemir pogledajte sljedeći video:

A za poslednju sedmicu u mjesecu tu je Kulturna dominacija Khmera. Ali na “Deity” težini i bez bonus resursa ovo može postati znatno komplikovanije nego što na prvi pogleda izgleda. Osim velikih gradova koji zahtjevaju mnogo luksuznih resursa problem je i “Arid” tip mape koji ne ostavlja mnogo resursa uopšte. Preporučen je fokus na trejd rute i ekonomiju u startu, jer je nemoguće nadvladati protivnika samo uz pomoć Teatra i kulture. Morate kupovati djela od saveznika, te ih krasti od protivnika sa špijunima da biste imali šansu za pobjedom. Pogledajte kako je Kanada zamalo otela pobjedu velikom Khmeru u ovom izazovu u videu ispod.

Uprkos dolasku sedmog djela franšize Firaxis se trudi maksimalno okupirati fanove novim sada već sedmičnim izazovima. Obratite pažnju jer mjesec septembar je tek počeo!

Leave a comment