Intervju sa Nebojšom Mandićem, organizatorom Hercegnovskog Strip Festivala

HNSF slavi 18 godina postojanja – kako je sve počelo?
Idejni tvorac i pokretač Hercegnovskog Strip Festivala jeste Nikola Ćurčin, koji je davne 2007. godine organizovao prvo izdanje festivala. Od tada, Jovan Subotić, Nikola Ćurčin i ja, Nebojša Mandić, brinemo o tome da ideja opstane. Zahvaljujući zajedničkom trudu, HNSF je ove godine doživio svoje 18. izdanje. Naš festival je postao jedna od najvažnijih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti u regionu.

Šta možemo očekivati od ovogodišnjeg festivala?
Ove godine, Hercegnovski Strip Festival okuplja preko 150 umjetnika iz više od 20 zemalja, a posebno smo ponosni na 12 specijalnih gostiju. Iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze Jill Thompson i Gene Ha, iz Meksika Tony Sandoval, iz Španije Jordi Tarragona, zatim Tanino Liberatore iz Italije, kao i Mateo Alemano i Jenika Ioffreda. Takođe, imamo i sjajne mlade umjetnice Ninu Vakuevu i Annu Morozovu, Matyasa Namaia iz Češke, Erica Herenguela iz Francuske i Damijana Stepančića iz Slovenije.

Kako festival doprinosi uključivanju mladih u svijet stripa?
Osnovna ideja festivala je da uključimo što veći broj mladih i proširimo bazu ljubitelja stripa, umjetnosti i kulture. Ove godine, u saradnji sa mobilnom mrežom “One”, organizovali smo četvorodnevne radionice za osnovce i srednjoškolce. Radionice su držali svjetski priznati pedagozi, a master klas i storyboard radionicu vodio je Đorđo Pentrali iz Italije. Naša očekivanja su već prevaziđena jer smo u septembru, u gradu sa 32.000 stanovnika, ugostili toliko svjetskih talenata.

Šta izdvaja HNSF u odnosu na druge festivale?
Hercegnovski Strip Festival nije samo likovno i stripovsko iskustvo, već i muzičko. Pored likovnih sadržaja, festival prati i fenomenalan muzički program sa koncertima najboljih pop i rok grupa iz regiona. Naši gosti nas opisuju kao “kulturološko čudo”. Andrew Scott iz Velike Britanije rekao je da, “ako neko želi da napravi veći festival od ovog, morao bi da ga organizuje na Mjesecu.”

Intervju sa Draženom Baletićem, osnivačem Strip kluba “Mr No” u Podgorici

Dražene, šta sve ljubitelji stripa mogu da nađu na štandu Strip kluba “Mr No”?

Na našem štandu trudimo se da pokrijemo sve što izlazi na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire. Od američkih stripova poput DC i Marvel izdanja, pa sve do japanskih manga koje su popularne i zbog njihovih anime adaptacija. Takođe, nudimo francusko-belgijsku školu stripa, sa klasicima poput Asterixa i Obelixa, kao i Taličnog Toma. Naravno, tu su i nezaobilazni italijanski stripovi poput Dilana Doga i Zagora, koji su omiljeni u ovom regionu.

Postoji li povezanost između stripova i video igara?

Apsolutno! Ta povezanost je prisutna od davnina. Na primjer, ko se sjeća starog Commodore 64, sjećaće se i igara zasnovanih na popularnim strip junacima kao što su Dilan Dog, Marti Misterija, Zagor, pa čak i Konan Barbarian. Povezanost između stripa i video igara je fascinantna i nastavlja da raste sa modernim konzolama kao što je PlayStation 5. Danas su svi Marvelovi junaci, poput Iron Mana, Kapetana Amerike, Tora i Čuvara Galaksije, prisutni u video igrama, što dodatno povezuje ove svjetove.

Možete li nam reći nešto više o popularnosti Marvel stripova na ovim prostorima?

Naravno. Marvel stripovi su ovdje uvijek bili popularni, a sada posebno zbog novih izdanja koja su izašla preko “Hatchettehttps://www.hachette.rs/stripovi/marvel/ izdavača iz Srbije. Oni su pokrenuli ediciju od 100 najboljih Marvelovih naslova, a jedno od najnovijih izdanja je Iron Man. Tu su i druge legende kao što su Kapetan Amerika, Thor i Čuvari Galaksije, vjerujem da svi znaju Gruta. Takođe, Civil War je odličan primjer kako se stripovi adaptiraju u blockbuster filmove, što dodatno popularizuje stripove kod mlađe generacije.

Spomenuli ste da je sve povezano – stripovi, filmovi, igrice… Možete li nam objasniti tu povezanost?

Da, sve je to jedan veliki univerzum koji se međusobno prepliće. Uzmimo za primjer filmske adaptacije stripova. Prva dva filma o Konanu, u kojima je igrao Arnold Švarceneger, kasnije su adaptirana i u strip obliku. Takođe, danas imamo kolekcionarske figurice svih tih junaka, a naš prijatelj iz Podgorice pravi sjajne figurice iz tih strip svjetova. Ove linije su toliko isprepletane da možete pratiti priču kroz film, strip, video igre i akcione figure, sve u istom univerzumu.

Da li Strip klub “Mr No” ima neku specijalnu ponudu za ljubitelje domaćih naslova?

Da, jedan od naših najtraženijih naslova je strip adaptacija “Gorskog vijenca”, koji je postao pravi bestseler. Posebno je interesantno što su u ovom stripu zadržani svi stihovi originala, ništa nije mijenjano. Jednostavno je “kadrirano”, kao da gledate filmsku verziju, pa možete vizuelno doživjeti likove poput Vojvode Draška ili Vuka Mandušića. Takođe, urađene su strip verzije “Luče mikrokozma” i “Lažnog cara Šćepana Malog”, što pokazuje kako je strip kao medij prepoznat kao važna umjetnička forma i na ovim prostorima.

Instagram: https://www.instagram.com/stripklubmrno/

Možete li nam reći nešto više o predstojećem Podgoričkom Strip Festivalu?

Naravno! Drugo izdanje Podgoričkog Strip Festivala održava se u tržnom centru “Big Fashion”, i biće zaista spektakularno. Ove godine imamo goste iz Njemačke, uključujući cosplay izvođače koji će se pojaviti kao Wolverine i Deadpool, što će sigurno biti poseban doživljaj za posjetioce. Planirano je i da se cosplay junaci prošetaju kroz mrak tokom projekcije jednog filma, što će stvoriti pravu stripovsku atmosferu. Svakako pozivamo sve ljubitelje stripa i pop kulture da nam se pridruže.

Šta za vas predstavlja strip kao umjetnost i kako vidite njegovu budućnost?

Strip je, kako mnogi kažu, deveta umjetnost. Prepoznat je u cijelom svijetu, a njegova sposobnost da kroz vizuelni i narativni jezik ispriča priče o junacima, istorijskim događajima ili fantastičnim svjetovima je neprocjenjiva. Ono što je strip uspio da uradi jeste da privuče ljude svih generacija, od najmlađih do onih koji su odrasli uz stripove . Budućnost stripa je svijetla, pogotovo u ovom digitalnom dobu, gdje imamo stripove adaptirane u filmove, video igre i druge medije. Mislim da će strip nastaviti da povezuje ljude i kroz nove tehnologije.

Gdje možemo posjetiti Strip klub “Mr No”?

Naš klub se nalazi u Podgorici, na Trgu Božane Vučinić, a svi zainteresovani mogu nas posjetiti i u okviru Podgoričkog Strip Festivala u tržnom centru “Big Fashion” u periodu od 24. do 28. Septembra. Radujemo se svakom novom posjetiocu i ljubitelju stripa!

Intervju sa Filipom Andronikom, popularnim strip crtačem i predavačem na Hercegnovskom Strip Festivalu

Filipe, možete li nam reći nešto više o tome šta se dešava danas na ovoj radionici, iako se nalazimo u prostorijama Vaterpolo kluba Jadran, u pozadini vidimo da djeca crtaju?

Da, danas imamo čak dvije radionice crtanja na istom mjestu. Prva radionica je posvećena mlađem uzrastu, odnosno osnovcima, dok je druga namijenjena starijim polaznicima tj. srednjoškolcima. Ove radionice traju tri dana, a danas je treći dan, kada završavamo proces stvaranja stripova. Radimo na svim ključnim koracima stvaranja stripa, počevši od crtanja olovkom, zatim tuširanja crteža, pa sve do smišljanja priče i pisanja teksta. Cilj nam je da mlade generacije nauče kako se stripovi prave od početka do kraja, a na kraju ćemo imati izložbu svih njihovih radova.

Dakle, radionice su za osnovce i srednjoškolce i održavaju se tokom festivala. Da li postoji neka škola stripa u Herceg Novom van festivala?

Nažalost, u Herceg Novom trenutno ne postoji stalna škola stripa. Razlog tome je što je ovo manji grad, pa nema veliki broj strip crtača koji bi mogli kontinuirano širiti svoje znanje. Interesovanje kod mlađe publike sigurno postoji, ali situacija je takva da još uvijek nije organizovana stalna škola. Moj kolega Neven i ja dolazimo iz Sarajeva i radimo sa djecom u Bosni i Hercegovini, dok Srđan, naš kolega iz Srbije, radi sa djecom u svojoj zemlji. Nažalost, u Crnoj Gori još uvijek nema stalne škole crtanja, ali s obzirom na ovakve događaje i sve veće interesovanje, vjerujem da bi se tako nešto moglo uskoro započeti.

Koliko su ovakvi događaji važni za razvoj stripa među mladima u regionu?

Ovakvi događaji su od neprocjenjive važnosti, jer mladima daju priliku da se upoznaju sa stripom kao umjetničkom formom, da nauče tehniku crtanja i kreiranja priča, ali i da se povežu sa profesionalcima u ovoj oblasti. Kroz ovakve radionice, djeca imaju priliku da osjete kako izgleda proces stvaranja stripa, što im može probuditi interesovanje da nastave dalje. Takođe, ovakvi festivali podstiču razvoj stripa na lokalnom nivou i mogu biti prvi korak ka formiranju škola i radionica u mjestima gdje ih još nema.

Šta mislite, koliko će interesovanje koje vidimo ovdje na festivalu uticati na budućnost stripa u Crnoj Gori?

Interesovanje koje vidimo ovdje svakako je pozitivan znak. Djeca su vrlo zainteresovana, kreativna i žele da uče. Mislim da će ovakvi festivali podstaći razvoj stripa u Crnoj Gori, posebno ako se nastavi organizovanje radionica i edukativnih programa. Vjerujem da bi u budućnosti mogla da se formira stalna škola stripa, možda ne odmah u Herceg Novom, ali negdje u Crnoj Gori, gdje bi se mladi talenti dalje razvijali.

Hvala vam puno, Filipe, na vremenu i posvećenosti radu sa mladima. Želimo vam puno uspjeha!

Hvala vama, bilo mi je zadovoljstvo. Nadam se da će ove radionice inspirisati mnoge mlade da se bave stripom i da ćemo uskoro vidjeti više škola stripa u cijelom regionu.

Leave a comment