Stormgate je konačno dostupan u svojoj ranoj fazi na Steam gejming platformi. Igra je besplatna i može je igrati svako. Ova faza saznajemo od strane programera treba trajati najmanje godinu dana. Osim kampanje koja je dosta kratka i sastoji se od samo 3 misije možete igrati co-op kampanju za 3 igrača kao i 1v1 multiplejer gejmove. Developeri očekuju kritike i nastoje popraviti mane te se nemojte ustručavati poslati im svoje mišljenje o ranoj fazi igre.

Ovo je povratak stratgija u realnom vremenu (RTS). Nakon AoM: Retold dobijamo i Stormgate koji je neka vrsta nastavka WarCrafta 3 i StarCrafta 2. Programeri Frost Giant studia koji stoji iza ovog velikog projekta su veterani koji su proveli nekoliko godina, a neki od njih i više od deceniju radeći za Blizzard na najvećim RTS igrama svih vremena.

Već tokom prve misije kampanje može se primjetiti sličnost izmedju ovih igara. Mehanika same igre je jako nalik StarCraftu dok je priča skoro pa potpuna kopija WarCrafta. Postoje i sporedne misije koje se podudaraju, kao i glavni objektiv igre koji podsjeća na Arthasov prelazak na mračnu stranu u ime osvete. Vidimo odmah u startu i nekog starca koji ima ulogu Medivha u ovoj igri te priziva demone u naš svijet.

Sve u svemu, dosta hajpa je oko ove igre uprkos činjenici da je RTS “izumrli” žanr koji malo ko igra. Ukoliko želite vidjeti detalje o samoj igri i njenoj kampanji za jednog igrača možete pogledati sljedeći video: